HUNKOVCE: Zápis do zoznamu UNESCO zvýšil návštevnosť drevených chrámov

07.08.2008 Svidník

Košice/Hunkovce 7. augusta (TASR) - Zápis dvoch drevených chrámov v Bodružale a v Ladomírovej vo Svidníckom okrese do zoznamu svetového kultúrneho dedičstva UNESCO zvýšil ich návštevnosť.
TASR to potvrdil predseda správnej rady neziskovej organizácie (NO) Záchrana a obnova drevených chrámov pod Duklou Martin Kostilník, gréckokatolícky farár v Hunkovciach.
\"Presné štatistiky nevedieme, ale záujem zo strany turistov sa badateľne zvýšil. Mediálne to bolo dobre prezentované. Turisti už prichádzajú s konkrétnymi informáciami a požiadavkami, čo chcú vidieť, \" povedal Kostilník, podľa ktorého by mohli drevené chrámy v Bodružale a v Ladomírovej v súvislosti so zápisom do UNESCO získať financie z programu Ministerstva kultúry SR Obnovme si dom.
\"Takmer všetky chrámy pod Duklou už prešli kompletnou opravou, ktorá ešte čaká chrám v Potokoch. Mnohým chýba už len estetická úprava, práce na interiéri a reštaurovaní ikon, \" dodal.
Drevené chrámy navštevujú podľa slov Kostilníka prevažne zahraniční turisti. \"Teší nás, že čoraz viac tieto chrámy začínajú objavovať aj domáci, \" poznamenal. V každom chráme turista nájde pohľadnicu, informačné letáky a knihy Karpatská cesta a najnovšie publikácie gréckokatolíckeho biskupstva v Prešove Svidník a okolie a Bardejov a okolie, kde sú spracované všetky drevené chrámy.
NO Záchrana a obnova drevených chrámov pod Duklou združuje 12 drevených chrámov, vrátane dvoch zapísaných v zozname UNESCO.
Do zoznamu UNESCO sa dostalo osem drevených kostolíkov zo 16. až 18. storočia. Sú nimi rímskokatolícke kostolíky v Hervartove a Tvrdošíne, evanjelické v Kežmarku, Leštinách a Hronseku a gréckokatolícke v Bodružale, Ladomírovej a Ruskej Bystrej. Najstarší z nich je kostolík v Hervartove z roku 1500.
Kostolíky sú siedmou slovenskou lokalitou v tomto zozname, kde sú zapísané historické centrá Banskej Štiavnice a Bardejova, architektúra Vlkolínca, Spišský hrad a Spišská Kapitula, jaskyne Slovenského krasu a pralesy na severovýchode Slovenska.
 

Vyberte región